Arbeidsdeskundig onderzoek voor medewerkers met een visuele beperking
Een visueel gehandicapte medewerker heeft uiteenlopende uitdagingen. Werken kost meer tijd en energie – zeker bij gebrek aan passende hulpmiddelen. Ook met hulpmiddelen is vaak training en begeleiding nodig. Daarnaast is het voor werkgevers soms mogelijk om extra kosten vergoed te krijgen.
Er is voor zowel werkgever als werknemer dus veel om over na te denken. Buro Obol ondersteunt met arbeidsdeskundig advies.
Hoe ontstaat het advies?
Arbeidsdeskundig advies komt voort uit een arbeidsdeskundig onderzoek. In een arbeidsdeskundig onderzoek wordt de belastbaarheid van de werknemer afgewogen tegen de belasting die het werk met zich meebrengt. Om dit vast te stellen ga ik met werkgever en werknemer in gesprek.
Advies gaat bijvoorbeeld over:
- Mogelijke aanpassing van werk of werkplek
- Mogelijke hervatting van de eigen werkzaamheden, andere werkzaamheden bij de eigen werkgever of bij een andere werkgever
- Voorzieningen, begeleiding of trainingen die nodig zijn om het werk goed uit te voeren
- In hoeverre de (nieuwe) werkplek passend is of passend te maken is
- Mogelijke vergoedingen van extra kosten
Hoe gaat een arbeidsdeskundig onderzoek in zijn werk?
Allereerst bespreken we met u de vraag of vragen die u heeft. Zo krijgen we een goed beeld van wat er speelt. Daarnaast heb ik informatie van uw bedrijf nodig om goed advies te kunnen geven. Denk hierbij aan:
- De functieomschrijving van de werknemer
- Gegevens van de bedrijfsarts, waaronder de Functionele Mogelijkheden Lijst (FML)
- De functieomschrijvingen en beschrijvingen van andere functies binnen uw bedrijf
Met deze informatie bereid ik mij goed voor. Ik bezoek uw werkplek en we voeren diverse gesprekken. Gesprekken worden zowel gezamenlijk als apart gevoerd. U ontvangt de bevindingen van het onderzoek in de vorm van een arbeidsdeskundig rapport.
Ik streef ernaar de rapportage binnen twee weken na de gesprekken af te ronden en op te sturen.
Klanten over Obol
Iris Homeijer, bedrijfsarts
Als bedrijfsarts heb ik inmiddels meerdere malen werkgevers en werknemers geattendeerd op buro Obol. De visuele beperkingen waren zeer verschillend bij de werknemers die uiteindelijk begeleid zijn: van ernstig visusverlies tot het zien van dubbelbeelden en vertekeningen in zien. Michel van Lookeren, zelf ervaringsdeskundige, kwam met zeer praktische, haalbare oplossingen. Daarnaast zorgt hij meestal ook voor de subsidie aanvraag naar de UWV, zodat werknemer en werkgever de kosten vergoed krijgen van de voorzieningen. Bij de meeste werknemers heeft zijn hulp ervoor gezorgd dat ze hun eigen werk, met aanpassingen, konden blijven doen.
Femke, arbeidsdeskundige
Vanuit mijn eigen onderneming heb ik een aantal keren een arbeidsdeskundig onderzoek voor en ook samen met Michel verricht. Michel kenmerkt zich als een no-nonsense, gedreven en integere arbeidsdeskundige. Hij kent de weg naar het UWV en levert advies op maat. Zijn specialisatie ligt met name op het gebied van arbeidsbemiddeling en voorzienings-aanvragen, gekoppeld aan mensen met een visus-beperkingen. Daarnaast weet hij met zijn overtuigingskracht, kennis en kunde regelmatig een WGA-uitkering om te zetten naar een IVA-uitkering. Dit met de nodige rust voor betrokkenen tot gevolg.
Buro Obol is gespecialiseerd in werknemers met oogklachten
Michel van Lookeren, eigenaar van Buro Obol, is al vanaf zijn jeugd slechtziend. Sinds 1991 werkt hij als ervaringsdeskundige aan de re-integratie van mensen met een visuele beperking. Natuurlijk bent u ook voor andere fysieke en psychische klachten bij Buro Obol aan het juiste adres!
Geïnteresseerd in arbeidsdeskundig advies door Buro Obol?
Vul het formulier hieronder in voor een gratis kennismakingsgesprek.